Många tycker det är svårt med det danska räknesystemet men jag ska försöka förklara för er. De första tiotalen är enkla, de är som på svenska baserade på tio: tyve (20), tredive (30) och fyrre (40).
Sen blir det lite klurigare. Resten av tiotalen är nämligen baserade på tjog (snes) och man använder ett gammalt nordiskt ord för att multiplicera, sind (gånger): tre-sinds-tyve (60) och fire-sinds-tyve (80).
Och sen blir det ännu lite klurigare, för då ska man nämligen använda sig av halva: halv tre=2,5, halv fyra=3,5 och halv fem=4,5. Vilket ger siffrorna halv-tred-sinds-tyve (50), halv-fjerd-sinds-tyve (70) och halv-fem-sinds-tyve (90). Om man jämför med klockan kan det vara enklare att förstå.
På 1700-talet ersattes de långa sifferorden av de som används än idag: halvtreds, tres, halvfjerds, firs och halvfems. Tycker ni fortfarande det är svårt? Man kan också bara lära sig orden för siffrorna, precis som man gör i andra språk, och då behöver man inte ens tänka på snes, sinds och halv och allt det där.
Fördelen med att jobba i butik är att siffrorna sätter sig väldigt snabbt.
2 kommentarer:
Tack för lektionen! Är en av alla dem som alltid har undrat :) Vi har ju danska kusiner så det kan ju alltid vara bra att lära sig då :)
Det var så lidt, Isak. Nu kan du imponera på kusinerna :)
Skicka en kommentar