Sankt Hans och midsommar - lika och olika.
Jag pratade med några danska vänner om de här två traditionerna och det vi kom fram till var att det var två helt olika saker men när jag kollade upp vad Sankt Hans aften egentligen ärupptäckte jag att det fanns vissa gemensamma nämnare.
Båda har sin bakgrund i ett hedniskt firande av midsommaren/sommarsolståndet men när kristendomen kom förändrades det till att bli ett firande av Johannes Döparens födelse. Sankt Hans är ett gammalt danskt namn för Johannes Döparen.
I Norden har vi en tradition att fira mer på aftonen än på själva helgdagen, även så här års - på båda sidorna. Sankt Hans aften infaller alltid den 23 juni medan midsommarafton varierar mellan 19-25 juni.
Att midsommarnatten är magisk är något man trott på båda sidor men på den här sidan trodde (tror?) man också att onda krafter, t.ex. häxor, var ute just denna natt. För att hålla dem borta tände man brasor. Traditionen med brasorna finns kvar än idag men att bränna häxfigurer på bålet är en ganska ny tradition (1900-tal), så även den att sjunga Midsommarvisen (Vi elsker vort land). Den moderna förklaringen till att man tänder brasor är att de markerar att vi nu går mot mörkare tider.
Vi elsker vort land, men ved midsommer mest
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar