måndag 8 augusti 2011

Fredensborg slot


Fredensborg är en liten by i Nordsjælland som är väl värt ett besök! Här finns drottningens "sommarstuga" Fredensborg slot, Danmarks vattenrikaste sjö och en kiosk som säljer glass i stora lass. Här bodde också kronprinsparet innan de flyttade in till Byen.

Slottet har en stor park som man kan vandra runt i och om man har tur är även den privata trädgården öppen för besök (enbart i juli). Där finns även Nordmandsdalen med 70 skulpturer som var och en bär på en historia. Slottet och slottskyrkan är öppna för allmänheten i förbindelse med guidade turer (enbart i juli).

Från Sverige åker man enkelt tåg till Fredensborg, antingen via Helsingør eller Köpenhamn. Med t&R-biljett (köpt förslagsvis med Jojo-kort) reser man obehindrat på andra sidan (men kolla först vilka zoner din biljett gäller i).

Och sen var det den där glassen. Förra året upptäckte jag gigantisen (=12 kulor glass, 2 gräddbullar, mjukglass, grädde och sylt) och gav den som födelsedagspresent till min svåger. Men t.o.m. han tyckte 12 kulor glass var lite väl i överkant. Men mätta blev vi!

Inga kommentarer: