tisdag 8 mars 2011

Kvindernes Internationale Kampdag

1910 hölls ett internationellt socialistiskt kvinnomöte i Köpenhamn och där föddes idéen om en internationell kvinnodag. Denna dag blev verklighet och firar idag 100 år. Från början kämpade man bl.a. för att få rösträtt och idag (i Danmark) är lika lön och kampen mot prostitution aktuellt.

FN har bestämt årets tema till "lika tillgång till utbildning, vetenskap och teknologi: vägen till ett anständigt arbete för kvinnor". Läs mer om internationella kvinnodagen (IWD) här.

En av huvudarrangörerna bakom mötet i Köpenhamn 1910 var Nina Bang, Danmarks första kvinnliga minister (utbildningsminister 1924). I Sverige fick vi vänta ända till 1947 innan någon kvinna blev statsråd (Karin Kock). I Danmark fick kvinnor rösträtt 1915 och i Sverige 1919 (med val 1921). Jag undrar när den svenska "kvinnokampen" körde om den danska. För om de var långt före oss för hundra år sedan är vi långt före dem idag.

Men om jag ska avsluta positivt så finns det en kanton i Schweiz där kvinnor inte fick rösträtt förrän så sent som 1990. Så jag är glad att jag är svensk.

Inga kommentarer: